

Halonen, Arto Antti Juhani
Olen syntynyt Viialassa, joka on pysynyt kotipaikkana ja tukikohtana kaikki nämä vuodet myös maailmalla reissatessani. Lomamatkojen lisäksi työhön tai yhdistystoimintaan liittyvät reissut ovat vieneet Viialan pojan joko lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi ulkomaille naapurimaita, kaukoitää ja Amerikkoja myöden. Työpaikka on Tampereella ja palkanmaksajan (Veikkaus Oy) pääkonttori Helsingissä.
Olen kokenut vuosien varrella puolenkymmentä suurta, erilaisten organisaatioiden yhdistymistä ja niiden vaikutukset. Kaikista löytyy yhteisiä piirteitä, olkoon kyse sitten yrityksistä, rekisteröidyistä yhdistyksistä tai kunnallisista hallintoyksiköistä.
Viialan ja Toijalan lyötyä hynttyyt yhteen vuonna 2007 kyseessä oli nimenomaisesti yhdistyminen, ei yhden alueen liittäminen toiseen. Näin luotiin yksi kokonaisuus, joka täydentyi Kylmäkoskella vuonna 2011.
Kokonaisuutta ei ole ilman yksityiskohtia. Jos jokin yksityiskohta ei toimi, ei kokonaisuuskaan voi olla toimiva. Jos autossa on toimivat jarrut ja kaasu, mutta kytkin on risa, voidaan autoa kutsua toimimattomaksi. Puhumattakaan siitä, jos moottori on posahtanut tai se yskii. Taitaa päteä myös kunnallisiin palveluihin ja niiden alueelliseen jakautumiseen.
Kokonaisuutta tarkasteltaessa on muistettava myös tasapuolisuus. Kunnallisveron osuus tuloista on yhtä suuri kaikille riippumatta asuinalueesta. Tämän vuoksi palvelutkin on oltava tosiasiallisesti laajasti käytettävissä: keskittäminen yhteen taajamaan ei mielestäni täytä tasapuolisuuden vaatimusta. Yksiltä ei voida kieltää sitä, mitä toisille suodaan. Eikä sisäistä liikennettä ehkä kuitenkaan voida ulkoistaa VR:lle.
Kokonaisuuteen vetoaminen päätösten perusteluna herättääkin usein kysymyksen, tietääkö puhuja yksityiskohdista tai seurauksista. Eikö niitä nähdä, vai eikö niistä välitetä? Todellisuus ei ole kenenkään yksinoikeus, eikä kukaan voi omia totuutta itselleen.
Hirsikangas on yhtä korkea sekä Viialasta että Toijalasta tarkasteltuna.
Yksityiskohdista kokonaisuuteen – tasapuolisuutta päätöksenteossa.
Arto